Reint Baarda, Amsterdam 1958

Autodidact

 

" Op mijn achttiende wist ik reeds dat ik niet kon fotograferen"

 

Al op jonge leeftijd begon Reint met fotograferen, ontwikkelen en het afdrukken van foto's. Maar al snel kwam hij er achter dat andere mensen dit veel beter konden, hij dit beter aan hen kon overlaten en hing hij zijn camera aan een wilg

 

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, en op een dag werd er toch een simpel digitaal cameraatje aangeschaft. De aanleiding was zijn grote belangstelling voor architectuur, en het stoorde hem hoe mooie gebouwen verloren gingen achter allerhande obstakels. Bomen, lantaarnpalen, auto's, reclame's, noem maar op. Iedereen loopt langs deze panden en ziet de schoonheid niet meer. Dat moest anders. Reint fotografeerde de huizen, deeltje voor deeltje, alle details apart, en op de computer werd het pand als het ware steen voor steen weer opgebouwd. Overbodige details en opsmuk  liet hij weg, evenals de omgeving. Alleen het pand bleef over, in simpele vormen en lijnen. Maar door juist de aandacht op de vorm en de lijnen te leggen, gebeurt er iets waardoor je heel anders naar gebouwen gaat kijken. De gebouwen worden teruggebracht tot de kern, waardoor de gedachte van de architect duidelijk wordt. Of je je in ieder geval af gaat vragen, wat heeft de architect nu eigenlijk bedoeld met dit pand.  De schoonheid van de vorm, het metselwerk, een deur daar, een raam hier, een dak, een schoorsteen. Meer heeft een gebouw niet nodig. En dat is wat Reint laat zien aan de kijker; het naakte bouwwerk.

 

 

 

Mocht u nadere informatie bezitten over een van de getoonde panden zoals bouwjaar, architect etc. dan houd ik mij van harte aanbevolen.